LEACURII BATRANESTI


Afectiuni renale

Cele mai bune remedii pentru tulburarile de natura renala sint piperul si siropul de trandafir si paralute. Alte plante la care mai puteti apela sint: angelica, afinele, papadia, paducelul, ienuparul, traista ciobanului si capsunele. O alta solutie este sa fabricati un fel de bere din urzici (frunze de urzica tinara puse la fermentat cu putina drojdie, la care se adauga frunze de trifoi, ghimbir, miere) care ajuta foarte mult la prevenirea blocajelor renale.


Icter

In medicina europeana traditionala ca leac pentru icter se folosea patrunjelul, radacina de papadie si hamei. Adesea se fabrica o lotiune din flori de papadie, frunze de patrunjel tocat si seminte de hamei. Lotiunea, care seamana la gust cu berea, trebuie administrata in fiecare seara si dimineata, pina cind boala regreseaza vizibil.


Laxativ

Cel mai bun produs fabricat pe baza de extras din plante cu efect laxativ este uleiul de masline. Pe linga acesta mai putem vorbi si despre mere, seminte de in, seminte de mustar alb, sparanghel, grasime de pasare. Daca suferiti de constipatie, atunci incercati ceaiul din fruze de soc sau din radacina de papadie.

Buze crapate


Pentru a va vindeca buzele crapate va sugeram doua retete simple si la indemina oricui.

1. amestecati o treime de suc de lamiie cu doua treimi de glicerina.

2. preparati un ulei din petale de trandafir maruntite in combinatie cu glicerina si apa de trandafir

Afectiuni ale ficatului

Sucul de ceapa sau de cartof previn durerile de ficat. In astfel de situatii e preferabil sa consumati cit mai multe fructe, in special mere. Ca plante va recomandam ceaiul de paralute sau rozmarin.

Afectiuni pulmonare

Puteti sa va curatati plaminii urmind o cura de ceai de trifoi. In vechime cel mai bun leac pentru bolnavii de tuberculoza era un amestec de miere cu hrean ce trebuia luat de trei ori pe zi.

Malarie

Cafeau cu zeama de lamiie este cel mai indicat tratament pentru cei care sufera de malarie. Un alt vechi remediu consta in prepararea unui amestec din radacini tocate de patrunjel si frunze de eucalipt.

Pierderi de memorie

Nu numai o data cu inaintarea in virsta memoria ne joaca feste. Oricui i se poate intimpla sa aiba astfel de probleme, datorate in special alimentarii insuficiente a creierului cu singe. Pentru a va pastra memoria intacta pentru cit mai mult timp va sfatuim sa beti ceai de rozmarin. Rozmarinul este apreciat pentru proprietatile sale stimulative, fiind cunoscut faptul ca aceasta planta ajuta la imbunatatirea considerabila a circulatiei sanguine.

Menopauza

Cel mai indicat tratament care sa va ajuta sa suportati mai usor durerile in perioda de menopauza este ceai de urzica si de galbenele. Hreanul va ajuta sa aveti noptile mai linistite si sa uitati de dereglarile de peste zi ale propriului organism.

Menstruatie

Atunci cind vi se intimpla sa singerati abundent in timpul ciclului menstrual, trebuie sa recurgeti la ajutorul scortisoarei, al frunzelor de platan si de urzica tinara. O alta metoda consta in consumarea a trei-patru lamii pe zi. Dereglarile menstruale se pot trata si cu ceai de coada soricelului sau de musetel. Grecii si romanii foloseau ca remedii naturiste frunzele de alun salbatic, petalele de trandafir roz sau rozmarinul. Galbenelele si morcovii regleaza debitul de singe eliminat in timpul ciclului menstrual. Pentru a intirzia perioadele ciclului beti ceai de ghimbir sau smirna, in timp ce lavanda si gura leului amelioreaza durerile provocate de menstruatie.

Iesiri necontrolate

Lavanda este o planta renumita pentru proprietatile sale sedative, fiind des recomandata bolnavilor de nervi. Ca leguma, cel mai bine este sa aveti un meniu bazat pe varza. Aroma de scortisoara si mierea amelioreaza starile de tremur si diminueaza sentimentul de anxietate.

Stari de greata

Pentru a contracara starile de greata folositi ca leac ghimbirul si piperul. In general, aromele puternice de scortisoara, musetel, trifoi, lamiie, lavanda reduc senzatia de voma. Ca sirop puteti mixa in cantitati egale petale de trandafir si miere. Inainte de masa beti o cescuta de apa calduta, iar dupa ce ati mincat luati o lingurita din siropul preparat. Astfel preveniti senzatia de voma si treptat va veti simti intr-o forma de zile mari.

Nevralgie

Ca remediu intern se recomanda ceaiul de musetel indulcit cu miere. Ca remediu extern e bine sa va masati timplele cu ulei de ghimbir diluat cu zeama de la doi-trei catei de usturoi storsi. Asa veti scapa mai repede de durerea care va chinuie. Totodata puteti aplica o compresa frunze de varza sau de mustar fierbinti. Pentru o mai mare eficienta a tratamentelor este indicat sa folositi si o lotiune revigoranta, pe care o obtineti din amestecul unei parti de otet de mere cu o parte de apa de trandafir. Esenta de cedru, amoniacul si menta va vor fi totdeauna de ajutor.

Palpitatii

Simptomele de anxietate si nevozitate sint prevenite cu ajutorul lavandei. Palpitatiile provocate de ritmul cardiac neregulet se neutralizeaza cu ajutorul ceaiului de paducel si de coada soricelului. Piperul are efect tonic asupra circulatiei sangvine si a presiunii arteriale.


Paralizie

Datorita rolului stimulativ asupra organismului dintotdeauna urzica si rozmarinul s-au aflat printre cele mai folosite leacuri. Se spune ca e bine sa pui un banut de argint in apa ca sa nu cada blestemul asupra ta si sa nu paralizezi.

Stari de lesin

Pentru a preveni starile de lesin e bine sa preparati un ceai din frunze de rozmarin sau lavanda. Ca metoda eterna se recomanda inhalarea de sare de lamîie sau piper.

Temperatura crescuta

Împotriva unei temperaturi crescute a corpului medicina traditionala va recomanda ceaiul de angelica, coada soricelului, flori de liliac, scortisoara, paralute si mîtisori. Ceaiul trebuie sa fie îndulcit cu miere. Extern aplicati comprese cu otet sau zeama de lamîie. Alte plante eficiente împotriva febrei sînt: trifoiul, patrunjelul, musetelul, urzica, rozmarinul, trandafirul, galbenelele, lavanda, paducelul, menta si eucaliptul.

Aerofagie

La baza tratamentului pentru aerofagie stau menta, scortisoara, orzul si ghimbirul. Pentru a contracara efectele negative ale acestei boli e bine sa tineti o data la doua luni o cura de legume si de verdeata. Cele mai eficiente se dovedesc a fi morcovii, ceapa, prazul, hreanul, patrunjelul, urzica si musetelul. Alte remedii constau în utilizarea esentelor de cimbru, lavanda, smirna, eucalipt în combinatie cu uleiul de masline si cu ceaiul de angelica, mîtisori, telina, coriandru, marar sau molura.

Intoxicatie alimentara

Ca leac împotriva mîncarurilor alterate, consumate de cele mai multe ori în necunostinta de cauza, va recomandam sa consumati cît mai mult usturoi.

Crize de fiere

Problemele de fiere îsi gasesc rezolvarea în tratamentul cu galbenele, papadie si seminte de mac. Uleiul de masline si ceaiul de cicoare ajuta la eliminarea fara prea multa durere a pietrelor de la fiere. Printre legumele cu proprietati curative recunoscute si apreciate si în medicina traditionala, si în cea clasica se numara cartoful si mazarea, iar în rîndul citricelor - lamîia.

Gingii inflamate

Din frunze de alun salbatic, coada soricelului sau rozmarin preparati un ceai cu care sa faceti în fiecare seara spalaturi ale gingiilor. Puteti de asemenea sa apelati la infuzia din fruze de maslin.

Par degradat



Iata cîteva tratamente traditionale care contribuie la recapatarea volumului si a stralucirii parului dumneavoastra:

1. atunci cînd va clatiti pe cap spargeti un ou proaspat în apa; oul contine calciu si va hraneste firele de par, dîndu-le o stralucire aparte

2. folositi zeama de urzici pentru a va limpezi parul în ultima apa

3. cu sucul de la cîteva legaturi de patrunjel proaspat masati-va scalpul; astfel toate impuritatile de pe pielea capului vor fi îndepartate cu siguranta si pentru mai mult de cinci zile

4. de doua ori pe saptamîna clatiti-va parul cu ceai de musetel

5. mierea este un produs bogat în nutrimente si adesea recomandat în tratamentele de acest gen


Migrene, dureri de cap

În folclorul englezilor pentru evitarea durerilor de cap batrînii ne sfatuiesc sa recurgem la un remediu mai putin obisnuit. Se spune ca nu e bine sa aruncati la întîmplare patul taiat sau cazut, pentru ca pasarile îl pot folosi la constructia propriilor cuiburi. Din acesta cauza, ori de cîte ori ele îsi aranjeaza cuibul, durerea firelor de par se transmite dumneavostra. De aceea e bine ca firele de par care nu va mai sint de folos sa le bagati direct pe foc.

Medicina populara propune ca solutii cu efect imediat infuziile cu ceai de rozmarin uscat, frunze de tei sau de musetel. Grecii si romanii apelau la tratamentul cu scortisoara, mere, miere si balsam din lavanda sau paralute. Alte plante recomandate sînt: basilica, angelica, valeriana, trifoiul. Ca aplicatie externa puteti folosi ulei de lavanda sau otet. Ca inhalant apelati la uleiul din frunze de trifoi. Atunci cînd va spalati pe cap e bine sa va limpeziti cu o mixtura obtinuta din amestecul unei cantitati egale de otet, apa si coniac în care adaugati un praf de sare.

Insomnie

O cana de lapte caldut cu putina scortisoara si îndulcit cu miere va va face somnul mult mai dulce. Sau puteti bea o cana de ceai de rozmarin sau de paducel. De asemenea, e preferabil sa va masati tîmplele cu balsam de lamîie sau de lavanda înainte de culcare. Supa de ceapa si chiar ceapa simpla va linistesc si va detensioneaza.

Paduchi

Cea mai buna metoda de a scapa de paduchi este sa frecati va scalpul cu scortisoara sau cu sucul obisnuit din storcerea frunzelor proaspete de patrunjel. Daca vi se pare prea complicat, atunci amestecati în cantitati egale o parte de apa cu o parte de gaz si aplicati lotiunea pe par cu un sfert de ora înainte de spalare.

Arsuri în capul pieptului

Cele mai la îndemîna leacuri sînt lamîia, albusul de ou si piperul. Eficiente se dovedesc a fi si frunzele de varza aplicate direct pe piept.

Probleme cardiace

Unul dintre remediile cele mai bune pentru ameliorarea durerilor cardiace este ceaiul din frunze uscate de paducel îndulcit cu miere. Daca suferiti cu inima e bine sa introduceti în meniul dumneavoastra cît mai des legume radacinoase, cum ar fi morcovii sau ceapa. De asemenea încercati sa înlocuiti treptat apa cu ceaiul si zaharul cu zaharina sau cu mierea de albine.

Hipertensiune

Exista mai multe posibilitati de a diminua presiunea sîngelui în cazul în care suferiti de hipertensiune.

1. Ceai de paducel, de ghimbir, de musetel sau din frunze uscate de trifoi. Mirosul patrunjelului proaspat, al scortisoarei, al lavandei si al violetelor ajuta la prevenirea ametelilor si a starilor de lesin.

2. Ca fructe si legume va recomandam sa consumati cu precadere cartofi, mere, ceapa si praz.